Следвайте Гласове в Видинският митрополит Даниил публикува окръжно писмо до клира в

...
Следвайте Гласове в Видинският митрополит Даниил публикува окръжно писмо до клира в
Коментари Харесай

Митрополит Даниил: Демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна попадаме в капана на лъжата и лукавството

Следвайте " Гласове " в 
Видинският митрополит Даниил разгласява окръжно писмо до клира в своята епархия, в което припомня на духовниците повреме на светата Литургия да се насочат специфични молебствия за мир по отношение на войната в Украйна. Според митрополит Даниил никой от участниците в спора не може да бъде оправдан и оневинен за протичащото се за сметка на другия, каквато наклонност се следи и у нас. 


Публикуваме цялостния текст на писмото:
Боголюбиви отци,
Благословението на нашия Господ Иисус Христос да бъде с вас!

Във връзка с продължаващия боен спор в Украйна подсещаме за наше предходно предписание от 12 март, т.г., при отслужване на Светата Литургия да бъдат включвани особените прошения за мир във време на междуособни битки, раздори и безредия, от съответния раздел в Служебника, които с дребна редакция за съответния случай изпращаме приложени към това писмо.
Моля да имате старание за принасянето на тези прошения. Светата безкръвна жертва, която отслужваме е облик на жертвата, която Сам нашият Господ Иисус Христос принесе, като отдаде Себе Си за сбогуване греховете на индивидите, т.е. помиряването ни с Бога, за живота и спасението на света.
Всяка омраза и клане сред индивиди, за всеки един от които Господ е пролял Своята кръв провокира тъга в Църквата и у всеки разумен човек. Особено скръбно е когато тази омраза и клане е сред индивиди познали Бога, наши братя в Христа, православни християни. 
Очевидно е, че пристрастеностите „ злоба, яд, неотстъпчивост, братоненавист и всички други пристрастености, които се намират в нас, от които произлизат всички крамоли, раздори, безредия и кръвопролития “ (прошения за мир) са взели връх и са причина за разпалването и непреставането на кръвопролитията в Украйна.
В никакъв случай не можем да кажем, че тези пристрастености се намират единствено в едната от воюващите страни, а в другата и в трети страни, свързани с спора, тези пристрастености липсват. Свидетелства за такава ненавист и омраза, стигаща до клане, в това число преди започването на военните дейности през февруари т.г., са изобилни и то преди всичко, отнасящи се за страната, която в този момент бива оневинявана. 
Следователно, никой от участниците в спора не може да бъде оправдан за протичащото се и оневинен за сметка на другия. В същото време, следим трендове за посяване на ненавист, отричане злоба, в това число в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор. В обществата на така наречен цивилизован свят се прокарват нови разграничителни линии сред тези, които безапелационно осъждат тази страна и тези, които приканват към почтен разговор и договаряния за мир сред враждуващите.
Ние се учудваме от заслеплението на тези, които осъждайки с лека ръка, явно бъркат, вършейки същото и в това време са уверени в личната справедливост, забравяйки думите на апостола: „ неизвиняем си, о дребосъче, какъвто и да си ти, който съдиш; тъй като с какъвто съд съдиш другиго, с него себе си осъждаш, тъй като ти, който съдиш, вършиш същото “ (Рим. 2:1).
Обвиняваме в експанзия страната, чиято войска навлезе на територията на друга страна и прави там военни дейности, които водят да човешки жертви и опустошения. Но по какъв начин да назовем финансирането и осъществяването на подривна активност и осъществяването на прелом в същата Украйна от трета страна, при което страната причинител целеустремено провокира убийства, дадоха се почтени човешки жертви?
Нима убийствата от Майдана през 2014 година не тежат на съвестта на същите тези, които в този момент упрекват други в проливане на кръв? По силата на кои правила, кое интернационално право и в името на какво се извърши това?  
Очевидно, в прорез с интернационалното законодателство и не в името на справедливостта и демокрацията, едно демократично определено държавно управление може да бъде свалено от власт посредством прелом от външна страна.  Питаме се, тези, които са организирали, платили и осъществили прелом (взел човешки жертви) в една страна, явно в прорез с интернационалните правила и всяка визия за правдивост, белким по-късно са престанали да организират своята политика в тази страна? 
Очевидно е, че политиката на коварство, престореност, посяване ненавист, разпалване на омраза се води в Украйна надалеч преди месец февруари 2022 година
По този метод, през днешния ден като се поддаваме на обвинявания и наказание на набедената за провинен страна, сякаш търсейки правдивост и мир, не произнасяме ли присъда над себе си за същото в каквото упрекваме набедените? 
Божият съд не е като човешкия съд (срв. Ис. 55:8).
Затова, като пазим себе си от попадане в зависимости от неистините, лъжите, страховете, лукавството, с които лукавият се пробва да улови индивидите, да ги отдалечи от Бога, да посее разделяне и вражди, да ги докара, не дай Боже, до самоунищожение и безконечна погибел, старателно се молим на Бога да даде мир в Украйна и в света, да елементарни греховете ни, да даде смирение, да изкорени враждата у враждуващите, да упокои починалите, да даде разтуха и излекуване у страдащите, да въдвори дълготраен, обективен за всички мир.
Още повече, дано проявим старание в молитвите си, тъй като както всички изпитваме върху себе си,  конфликтът в Украйна не е местен - пострадали сме всички индивиди, които живеем по всички места в света. Нека се молим Бог да даде мъдрост и у нашите държавници за миролюбив дух и възпиране от присъединяване във войната под каквато и да е форма!
Господ Иисус Христос, Който с плътта Си унищожи враждата и Който сътвори в Себе Си от двата народа (езичници и иудеи) един нов човек и в едно тяло помири двата народа с Бога посредством кръста, дано бъде с всички нас – близки и далечни и въдвори измежду нас Своя мир, та посредством Него да имаме достъп до Отца, в единия Дух (срв. (Еф 2:14–18) – Един Бог покланяем в Троица, Комуто популярност и великолепие во веки веков, амин!
 
 Ваш молитствовател пред Христа,
+Видински митрополит Даниил

 
 
05 Ное 2022149505 Ное 2022230604 Ное 2022454503 Ное 2022251402 Ное 2022251601 Ное 20223018КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022119919 Окт 202266821 Окт 2022127624 Sep 20222439
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР